събота, 17 август 2013 г.

Проверка и инсталация на липстващи драйвъри

Важно е да се знае, че основните драйвъри се намират на диска с драйвърите на дъното и даден ви от продавача. Не губете и не изхвърляйте тези дискове!

Някой от драйвърите се инсталират с Windows.

Ако се купи нов компонент, трябва да ви дадат и диск с драйвъри, за да не се налага да търсите после такива . 
Подобна операция не винаги е нужна само за току-що инсталирани системи. Ако да речем се появи проблем със звука от компютъра ви, сложили сте ново устройство и т.н., по една или друга причина драйвъра може да се скапе или да липсва точно този, който ви е необходим.
Как се процедира :

От бутона "Старт" отивате в Контролния панел > Система. В отворения прозорец отивате на таба "Hardware", а от там в Мениджър на устройствата (Device manager). Следващата картинка показва как изглежда съдържанието на прозореца, в случай че имате липсващи драйвъри за дадени устройства:

С десен бутон върху някое от устройствата с липсващи драйвъри задавате опцията Update Driver:
Отваря се следния съветник:
Най-вероятно ще се появи следното предупреждение:
Цялата тази процедура се повтаря, докато на всякъде не изчезнат жълтите въпросителни. Инсталацията при някои драйвъри може да протече с неколкократно отваряне на първия прозорец или пък да имат нужда от неколкократно пускане, затова повтаряйте инсталацията, докато спре да се показва прозореца.
Така описаната информация принципно е валидна за компютър с нова, туко-що направена инсталация на ОС-ма. Ако имате проблеми със звук нищо не ви пречи най-напред да ъпдейтнете всички звукови драйвъри по описания метод и тогава да търсите проблема на друго място.
Възможен проблем е да нямате диск с драйвъри, и да не знаете какво да търсите. За тази цел може да използвате програми като Everest, които ви дават пълна информация за нещата на компютъра и в повечето случай ви предлагат възможност за директно изтегляне на драйверите. Пример:

Няма коментари:

Публикуване на коментар