неделя, 25 август 2013 г.

Какво представлява твърдият диск



Твърдия диск не е нищо повече от, намагнетизиран носител. Вашата операционна система се намира на твърдия диск, както и вашите програми, като Firefox, Chrome. Твърдият диск представлява, няколко кръгли диска, насложени един върху друг. Малък \"четец\" се движи по плочите, като чете и записва неща върху тях. 

Има и други устройства на вашият компютър.
Тези са обичайните устройства на по-новите компютри:

Флопи-дисково устройство - има тесен процеп отпред на вашия компютър. В това място се поставя носителя, който се нарича дискета. Това е вашето флопи.

CD-Rom устройство - натиснете копче, което също се намира отпред на вашият компютър. Ще се покаже поставката, на която ще трябва да поставите вашия CD-Rom диск.

DVD-Drive устройство - DVD дискът е със същата големина и форма като CD дискът, но събира повече информация. Може да използвате CD диск в DVD устройство, но не можете DVD диск в CD устройство.

CD/DVD записвачка - Този тип устройства са за направата на ваши собствени дискове. Има ги на всички по-нови компютри и обикновено могат да четат и записват CD и DVD дискове.

По-новите твърди дискове са в гигабайти или терабайти(по-големи). За да разберете, колко е голям вашият твърд диск вижте следващия урок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар