четвъртък, 15 август 2013 г.

Ръководство за инсталация на Windows Vista

Препоръчителните системни изисквания за Windows Vista

1 GHz 32-bit (x86) или 64-bit (x64) процесор
1 GB системна памет - РАМ (512MB за Windows Vista Home Basic)
15GB свободно дисково пространство
* DVD устройство
* Видео карта с поддръжка на DirectX 9 и 128МБ видео памет на видео картата (32МБ за Windows Vista Home Basic)

Важни съвети, които трябва да имате предвид, преди да започнете (пре)инсталацията:

1. Изключително важно е Windows да се инсталира при липса на интернет. Т.е. при дръпнат мрежов кабел например, който да се свърже чак след инсталацията на съответните ъпдейти, антивирусна, защитна стена и друг софтуер за сигурност. Причината за това е, че по време на инсталацията Windows е напълно беззащитен срещу различните гадинки, които се ширят из локалните и глобалните мрежи, и ако те получат достъп до системата ви, може се напълните с бацили и да се наложи да чистите такива веднага след инсталацията. А може и да не се разминете толкова леко и да има по-сериозни последици. Ето кратко обобщение кога можете да инсталирате на включен мрежов кабел.
Мрежовият кабел може да остане закачен ако:
- сте 100% сигурни, че Windows няма да разпознае мрежовата ви карта и ще трябва да я инсталирате в последствие - все пак ако нямате драйвъри за мрежова карта няма начин и да се заразите;
- ползвате PPPoE достъп (DSL например) и се свързвате с доставчика посредством име и парола - няма достъп до интернет, откъдето да нахлуят гадини, а дори и мрежовата карта да бъде разпозната, няма и локална мрежа;
- ако сте на LAN интернет, но доставчикът не ползва DHCP сървър и трябва ръчно да си въвеждате IP адрес, gateway, DNS сървъри и т.н. - понеже без тези настройки нямате мрежа и интернет, няма и как да се заразите.
И все пак, дори и да отговаряте на тези условия, дръпнатият мрежов кабел е допълнителна застраховка.

2. Не забравяйте да инсталирате антивирусна и защитна стена (ако ще ползвате въобще), преди да се свържете с интернет.

3. Поредността на инсталация на софтуер е следната:
- Windows (разбира се);
- сервизни пакети (service packs) - това трябва да е първото нещо, което ще инсталирате след самата операционна система. Т.е. да се инсталират възможно най-рано, за да се осигури максимално добра интеграция. Това не се отнася за инсталации, където желаният сервизен пакет е вграден в самата инсталация.
- ъпдейти за ръчна инсталация, ако има такива;
- драйвър за дънната платка;
- драйвъри за останалите компоненти;
- DirectX;
- антивирусна/защитна стена, ако ще се използват;
- всичко останало в желаната от потребителя последователност.

4. Не стартирайте инсталацията от виртуални устройства - DAEMON Tools, Alcohol 52%/120%, Virtual CloneDrive и др.
Въпреки, че с появата на Vista вече е възможно да се започне инсталацията от виртуален устройство и тя да завърши успешно на мен лично не ми харесва тази идея, защото е невъзможно да се форматира системния дял при преинсталация. Т.е. или ще останат части от старата операционна система и ще се наложи да триете остатъците ръчно. Моят съвет е да не започвате инсталацията от виртуално устройство, а от реалното с цел инсталацията да бъде максимално чиста, за да сме уверени, че няма да имаме никакви проблеми в последствие. Единствено при екстремни условия може да пробвате метода за инсталиране от виртуално устройство (ако не разполагате с dvd-rom например). Въпреки това изборът остава във вашите ръце.

5. Имайте предвид, че при форматиране на дяла по време на преинсталция, се изтрива цялата информация на него.
Това го споменавам из статията, но реших да го добавя и тук. То така или иначе доста хора четат през ред, но все пак колкото повече пъти го спомена, толкова по-голям е шансът да се забележи. Ако имате важни документи, информация, отметки (favorites) и прочее ценни нещица, си ги преместете на друг дял или ги запишете на диск, ако се налага.

6. Снабдете се предварително с евентуално необходимите драйвери за дадения SATA/SCSI контролер от сайта на производителя на дъното. Качете ги на дискетка/диск/флаш памет, която дръжте близо до сърцето си, защото ще ви е нужна 100%, ако инсталирате Windows на RAID масив или SCSI хард диск. Ако инсталирате на SATA твърд диск в нормален режим (т.е. не е в RAID), е по-вероятно да не ви потрябва, но не се знае. По-добре е да сте подготвени. 

7. Използвайте оригинални източници на инсталация. Не се препоръчва използването на т.нар. "самоделки", защото е възможно възникването на допълнителни проблеми, които пиха отсъствали при използване на оригинален носител.

8. Често марковите компютри/лаптопи идват със собствени дискове за (пре)инсталиране на Windows. При тях е особеното, че са модифицирани от производителя за определен модел компютър и често са включени в инсталацията и самите драйвери. Също така е възможно инсталацията от такъв носител да не протича точно по описани по-долу начин.

*****

Важно: описанието е писано за чисти/непроменени инсталации на Windows Vista (или най-много с вградени сервизен пакет и/или ъпдейти, нищо повече). Ако ползвате някаква самоделка, то не мога да кажа каква част от описанието ще съвпадне с вашата инсталация. В такъв случай се ползвате с "привилегията" да се чувствате прецакани. Не защото ръководството няма да пасне, а защото ползвате самоделка. :)

Забележка: преди да продължа искам да уточня двата термина, които ще се използват. "Инсталация" е когато инсталирате Windows на хард диск, на който няма инсталирана операционна система, а "преинсталация" е когато имате Windows Vista, но нещо се е сринал или има проблем и инсталирате върху него. Разликата в процесите на практика е доста малка, но все пак има 1-2 разлики и затова реших да отделя термините.

Процес на инсталиране на Windows Vista

1. Поставете инсталационния диск на Windows Vista в устройството и рестартирайте компютъра.
Забележка: повечето конфигурации по подразбиране са настроени да търсят за операционни системи и в оптичните устройства, но ако по някаква причина тази опция е изключена, ще трябва да я активирате в BIOS-а. Ако не знаете как точно става това и къде да се ровите, вижте съответното описание в края на темата.

2. При засичането на boot запис от оптичното устройство трябва да ви се изведе следния надпис:

Публикувано изображение

Тук се иска от вас да натиснете кой да е клавиш на клавиатурата, за да се стартира инсталацията. Надписът се задържа около 4 секунди и ако не реагирате през това време, компютърът продължава с търсене на буут запис от другите устройства, които са зададени в BIOS-а. Ако имате инсталирана операционна система (и искате да направите преинсталация), то ще се зареди именно тя. Ако нямате никаква операционна система, ще ви се изведе съобщение за грешка, че няма никъде boot запис. При пропускане на 4-те секунди, просто рестартирайте компютъра и опитайте отново.

3. След като се задейства инсталацията се появява следния екран:

Публикувано изображение

Тук инсталаторът зарежда необходимите файлове за подготовка на инсталацията.

3.1 Зареждане на инсталацията:

Публикувано изображение

Следва нормалния екран на зареждане на Windows Vista.

4. Първа фаза на инсталацията:

Публикувано изображение

Това е началния екран на инсталацията. От Language to install може да изберете езика, на който искате да бъде интерфейса на Windows (някои дискове имат по няколко езика, други само по един) о Следва нормалния екран на зареждане на Windows Vista. Time and currency format всъщност са регионалните настройки и затова те трябва да са в нашия случай те трябва да са Bulgarian (Bulgaria). От Keyboard or input method може да изберете, коя ще е клавиатурната подредба по подразбиране. Тук съм избрал Bulgarian, като това по-късно може да се променили след инсталацията на Windows и е въпрос на личен избор. След като сте готови, натискате Next

Забележка: По време на инсталацията са налични езика на какъвто интерфейс е избрана инсталацията на Windows и този, който е избран в Keyboard or input method. Ако ви се наложи да сменяте различните клавиатурни подредби по време на инсталацията това може да стане като използвате стандартната команда Alt+Shift


4.1 След като натиснахме Next се появява следния екран:

Публикувано изображение

Тук може да получим информация за това какво трябва да знаем, преди да инсталираме Windows Vista от линка What to know before installing Windows. Може да поправим инсталация на Windows Vista от Repair your computer. В този момент нас ни интересува само бутончето Install now, което и натискаме, за да продължим напред.

4.2 Тук трябва да изчакаме малко

Публикувано изображение

4.3 Искане на сериен номер:

Публикувано изображение

Въвеждането на сериен номер в Windows Vista, не е задължително (Windows Vista може да работи 30 дни без сериен номер и/или активация, но след това трябва да бъде въведен такъв и/или инсталацията да бъде активирана). 

4.3.1 Въвеждане на сериен номер:

Ако разполагате със сериен номер го въведете в полето (не се безпокойте за тиретата, те се въвеждат автоматично) и ако желаете може да оставите отметката за автоматично активиране на Windows (Automatically activate Windows when I'm online), но за тази цел ще трябва да разполагате с достъп до Интернет. Натиснете Next, за да продължите. След това може да пропуснете следващите 3 стъпки, защото те се отнасят за случаите, в които потребителят не въведе сериен номер

4.3.2 Без въвеждане на сериен номер:

Ако не разполагате със сериен номер или просто не искате да го въведете в този момент или просто не ви е под ръка, може да пропуснете въвеждането му. За целта натиснете Next, без да пишете нищо в полето.

4.3.2.1 Без въвеждане на сериен номер - потвърждение:

Публикувано изображение

Тук инсталацията ни пита, дали искаме да въведем сериен номер. Тъй като сме решили да не въвеждаме такъв, избираме No.


4.3.2.2 Без въвеждане на сериен номер - избор на версията на Windows Vista:

Публикувано изображение

Версията на Windows Vista с която разполагаме се определя по въведения от нас ключ за продукта. Но тъй като не сме въвели такъв, трябвада изберем версията, която сме закупили (и искаме да инсталираме). Трябва да се постави отметката на I have selected the edition of Windows that I purchased и след това може да натиснем Next
Забележка: Задължително изберете версията, за която имате сериен номер или която сте/ще закупили/закупите. Не е възможно серийният номер от една версия да бъде използван на друга. Ако не изберете правилната версия, ще трябва да преинсталирате Windows Vista


4.4 Приемане на лицензионното споразумение:

Публикувано изображение

Това е лицензионното споразумение между Microsoft и вас. Ако искате може да го прочетете, но задължително трябва да се съгласите с него като сложите отметка пред I accept the license terms. След това трябва да натиснете Next

4.5 Избор на вида на инсталацията:

Публикувано изображение

Тук може да изберете вида на инсталацията - Upgrade (Надграждане - от предишна версия на Windows до Windows Vista) или Custom (По избор). Както виждате при мен опцията Upgrade не е налична, защото инсталирам на чисто. Въпреки това, мой съвет е винаги да инсталирате на чисто чрез опцията Custom за да избегнете евентуални проблеми, породени от Upgrade-a.
Забележка: Ако ще използвате Custom инсталация, трябва да архивирате всички ваши файлове от дяла, върху който ще инсталирате Windows. Освен това ще загубите личните си настройки на Windows и инсталирания софтуер


4.6 Избор на дял, на който да се инсталира Windows Vista:

Публикувано изображение

Тук може да изберете дяла, на който искате да инсталирате Windows Vista. Windows Vista се нуждае от минимум 15 ГБ дисково пространство, затова се уверете, че на дяла който искате да инсталирате Windows Vista имате достатъчно. Съществуват няколко положения при определяне на това как да процедирате на тази стъпка

Инсталирате Windows. Предполага се, че става въпрос за компютър, чиито твърд диск не е форматиран и/или не е разделен на дялове. За тази цел аз препоръчвам създаването на един системен диск от поне 15 ГБ, на който ще бъдат разположена самата операционна система и програмите и друг диск(ове) за игри, музика и т.н. В този случай от неразпределеното дисково пространство се създават дяловете с избраните размери - винаги първо се създава системния диск (как се създават дялове вижте в точка 4.6.2.5), след което те трябва да се форматират (виж точка 4.6.2.4). След като това е готово, избирате избрания за системен дял и продължавате четенето от точка 4.6.3

Преинсталиране на Windows. В зависимост от това от коя версия на Windows преинсталирате, може да се окаже, че нямате достатъчно място на системния дял. Ако това не е така, просто форматирайте системния дял (как се форматира вижте в точка 4.6.2.4) и продължете да четенето от точка 4.6.3. Ако нямате достатъчно място са възможни няколко сценария
Пълно изтриване на дяловете - изтриване на всички дялове (за изтриване на дял вижте 4.6.2.2) и изпълнение на инструкциите като при инсталиране на Windows
Разширяване на системния дял. Трябва да изтриете един дял (за изтриване на дял вижте точка 4.6.2.2) и със създаденото неразпределено дисково пространство разширявате друг дял (за разширяването на дял вижте 4.6.2.3). Ако сте разполагали с повече от 3 дяла преди изтриването на един от тях (т.е. след изтриването ви остават 2 дяла) можете едната част от неразпределеното пространство да добавите към единия, а другата част към другия.

За разлика от Windows XP, Windows Vista разпознава доста от Sata/SCSI дисковете и затова най-вероятно няма да ви е необходимо да използвате допълнителни драйвери за разпознаване на вашия твърд диск. Ако всичките ви дискове са разпознати, може да пропуснете следващите 2 стъпки, те са предназначение за хора, които имат проблеми с разпознаването на твърдия диск от инсталацията на Windows Vista4.6.1 Зареждане на допълнителни драйвери за твърд диск:

Публикувано изображение

За да заредим допълнителни драйвери за твърд диск, натискаме върху връзката Load Driver

4.6.1.2 Зареждане на допълнителни драйвери за твърд диск:

Публикувано изображение

Отваря ни се следния прозорец, който ни подканва да сложим диск/дискета или флаш памет, която съдържа драйверите. Можете да посочите пътя до драйверите с бутона Browse и след това да натиснете ОК. След това в списъка би трябвало да се появи драйвера за вашето устройство. Изберете го, натиснете ОК и инсталацията трябва да продължи нормално

4.6.2 Показване на допълнителните настройки:

Публикувано изображение

За да се отворят допълнителните настройки натиснете върху Drive Options (Advanced)


4.6.2.1 Допълнителните настройки:

Публикувано изображение

Разширените опции позволяват достъпа до някои настройки, които биха ни били от полза, в следващите точки, те ще бъдат разгледани поотделно

4.6.2.2 Изтриване на дял:

Публикувано изображение

Тази опция ни позволява да изтрием дял. Това може да го направим, ако имаме нужда от допълнително място от един дял, което да прехвърлим на друг. За да изтрием дял избираме дяла, след което натискаме Delete

4.6.2.2.1 Изтриване на дял - потвърждение:

Публикувано изображение

Преди да бъде изтрит дяла, ще бъдем предупредени, че изтриването на дял води до загуба на цялата информация, която се намира на него. Трябва да натиснете ОК, за да продължите

4.6.2.3 Разширяване на дял:

Публикувано изображение

Тази опция ни позволява да разширим (extend) дял за сметка на неразпределено (unallocated space). Това се използва при необходимост от допълнително свободно дисково пространство. За да разширите дял изберете дяла, който искате да разширите и изберете Extend

4.6.2.3.1 Разширяване на дял:

Публикувано изображение

В полето size трябва да въведете желаната големина на дяла. Минималния размер е размерът е размерът на самия дял, а максималният размерът на дяла плюс размера на неразпределеното пространство (unallocated space). След като изберете желания дял, натиснете Apply

4.6.2.3.2 Разширяване на дял - потвърждаване:

Публикувано изображение

Появява се съобщение, че разширяването на дял е необратимо действие и то не може да бъде върнато по-късно. Съгласяваме се с ОК

4.6.2.4 Форматиране на дял:

Публикувано изображение

Форматирането на дял позволява неговото използване, ако той не е бил форматиране или изтрива напълно неговото съдържание ако той е бил форматиран и се форматира на ново. За да форматирате дял, изберете дяла и натиснете бутона FormatФорматирането води до пълна загуба на намиращата се на дяла, който ще форматирате информация

4.6.2.4.1 Форматиране на дял - потвърждение:

Публикувано изображение

Инсталацията ни предупреждава, че форматирането води до загуба на всички данни на дяла. Натискаме ОК, за да продължим.

4.6.2.5 Създаване на нов дял:

Публикувано изображение

За да създадете нов дял, натиснете бутона New.

4.6.2.5.1 Създаване на нов дял - избор на големина:

Публикувано изображение

В полето Size определете желания размер на дяла. Размерът на дяла зависи от неразпределеното пространство, което имате на вашия диск. Потвърдете с Apply.

4.6.3 Дяловете са създадени - продължаване на инсталацията

Публикувано изображение

След като сме създали желания/желаните дял/дялове, може да продължим инсталацията като изберем желания системен дял и натиснем Next

4.7 Започване на самата инсталация

Публикувано изображение

Тук не се налага потребителска намеса, а самият процес отнема известно време


4.8 Приключване на първия етап на инсталацията - рестартиране

Публикувано изображение

Системата ще се рестартира автоматично след 10 секунди, може да я рестартирате и ръчно, като натиснете Restart Now

5. След рестартирането отново се появява подканата за boot-ване от оптичното устройство:

Публикувано изображение

Този път не пипайте нищо по клавиатурата

5.1 След като се задейства инсталацията се появява отново следния екран:

Публикувано изображение

Тук инсталаторът отново зарежда необходимите файлове за подготовка на инсталацията.

5.2 Повторно зареждане на инсталацията:

Публикувано изображение

Следва нормалния екран на зареждане на Windows Vista.

5.3 И още чакане:

Публикувано изображение

Не заспивайте само

5.4 И процесът на инсталиране продължава:

Публикувано изображение

Още чакане. В зависимост от вашата система, може да има няколко рестартирания след тази стъпка, но обикновено такива няма

5.5.1 Процесът на инсталиране е завършил - създаване на потребител:

Публикувано изображение

Тук може да изберете име на вашия потребител, парола (не е задължителна, но се препоръчва) и картинка. Забележете, че имате езикова лента в горния десен ъгъл, с чиято помощ може да променяте езика на въвеждане на текст. След като сте готови, натиснете Next

5.5.2 Процесът на инсталиране е завършил - име на компютъра и тапет на работния плот:

Публикувано изображение

Тук може да изберете име на вашия компютър и да избере тапет за вашия работен плот. След като сте готови, натиснете Next

5.5.3 Процесът на инсталиране е завършил - избор на начина за актуализиране на Windows:

Публикувано изображение

Тук може да изберете как да се актуализира Windows. Първата опция, която се препоръчва от Microsoft инсталира всички важни и препоръчителни актуализации. Втората опция инсталира само актуализациите, които са насочени за подобряване на сигурността и важните актуализации. С третата опция може да вземете решение как да се актуализира Windows по-късно. След като сте готови, натиснете Next


5.5.4 Процесът на инсталиране е завършил - избор на час, дата и часова зона:

Публикувано изображение

Тук може да изберете часа, датата и часовата зона. След като сте готови, натиснете Next


5.5.5 Процесът на инсталиране е завършил - избор на настройките за мрежа:

Публикувано изображение

Ако не сте изключили мрежата, както беше препоръчано в началото на статията, тук ще можете да изберете каква е тя - домашна, служебна или публична. След като сте готови, натиснете Next

5.5.6 Процесът на инсталиране е завършил - благодарности от Бил:

Публикувано изображение

С това процесът на инсталацията завърши, натиснете Start, за да продължите напред


6. Оценка на производителността на вашия компютър:

Публикувано изображение

Тази стъпка отнема известно време. Тук се оценяват възможностите на вашия компютър и ако не покриете определени изисквания някои функционалности (например Aero) може да не бъдат активирани

7. Стартиране и зареждане на работния плот:

Публикувано изображение

Стандартното стартиране и зареждане на работния плот, може да е малко по-бавно от обичайното


7. Персонализиране на настройките на някои компоненти:

Публикувано изображение

Персонализиране на настройките на някои компоненти като Internet Explorer например, процесът протича за броени секунди

8.1. Донастройване след инсталацията:

Публикувано изображение

Това е началният екран на Windows Vista. Първото което забелязваме, че по подразбиране е избран български език за писане, а второто е този досаден Welcome Center. Да оправим нещата


8.2. Избиране на език по подразбиране:

Публикувано изображение

Щракаме върху езиковата лента с десен бутон и избираме Settings

8.2.1. Избиране на език по подразбиране:

Публикувано изображение

От падащото меню избираме желания език по подразбиране (в моя случай English (United States) и потвърждаваме с ОК

8.3. Премахване на стартирането на Welcome Center:

Публикувано изображение

Натискаме бутона с емблемата на Windows на клавиатурата заедно с R или избираме от старт менюто Run и там пишем
reg delete HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run /v WindowsWelcomeCenter /f
и потвърждаваме с ОК

С това инсталацията е завършена, честит нов Windows Vista

*****

Как да настроите зареждане на ОС от оптично устройство, ако не е вече настроено.

Това става от BIOS-а. Има два вида BIOS-и - AMI и AWARD. Инструкциите са по-скоро ориентировъчни, защото имената на опциите могат да се различават леко. И все пак описанията трябва да са достатъчни, за да ви ориентират.

Инструкции за AMI BIOS:
1) влезте в BIOS, чрез натискане на DEL или F2 на клавиатурата по време на началната инициализация на твърди дискове и оптични устройства, което ще ви зареди подобен екран:

Публикувано изображение

2) идете в раздел Boot и влезте в меню Boot Device Priority;

Публикувано изображение

3) маркирайте 1st Boot Device, натиснете Enter:

Публикувано изображение

4) изберете CDROM и потвърдете с Enter;

Публикувано изображение

5) второ устройство може да е директно твърдият диск или да е флопи устройството и чак тогава твърдият диск (както е на картинката). Важното е оптичното устройство да е преди твърдия диск.

6) натиснете F10 и после Enter, за да излезете от BIOS-а и да запазите промените.


Инструкции за Phoenix AwardBIOS (ще се поставят шотове, веднага щом се намерят/направят свестни такива):
1) влезте в BIOS, чрез натискане на DEL или F2 на клавиатурата по време на началната инициализация на твърди дискове и оптични устройства;

2) влезте в меню Advanced BIOS Features;

3) маркирайте опцията First Boot Device и използвайте клавишите + и - на клавиатурата, за да смените устройството до CDROM;

4) второ устройство може да е директно твърдият диск или да е флопи устройството и чак тогава твърдият диск (както е на картинката). Важното е оптичното устройство да е преди твърдия диск.

5) натиснете F10 и после Enter, за да излезете от BIOS-а и да запазите промените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар